Μεθοδολογία

 

Για την Έρευνα Επιχειρήσεων Τουρισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, διεξήχθησαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI – Computer Assisted Telephone Interviewing) με διευθυντές, υπεύθυνους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού ή που οι υπηρεσίες και τα προϊόντα τους σχετίζονται με τον κλάδο του τουρισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στο δείγμα περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον επαγγελματίες από τους παρακάτω τομείς:

  • Ξενοδοχεία – Τουριστικά Καταλύματα
  • Εστίαση – Ψυχαγωγία
  • Λοιπές Τουριστικές Επιχειρήσεις

Έρευνα Επιχειρήσεων Τουρισμού

 

Έρευνα σε τουριστικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (σε δύο “κύματα”) με συνολικό δείγμα 519 επιχειρήσεων (257 στο Χειμε­ρι­νό κύμα και 262 στο Θερινό). Η κατανομή του συνολικού δείγματος ήταν 272 Καταλύματα, 193 Επιχειρήσεις Εστίασης & Ψυχαγωγίας και 54 Λοιπές Του­ρι­στι­κές Επιχειρήσεις. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των ερευνών πεδίου σε επιχειρήσεις ήταν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρή­ση συστήματος CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Έρευνα Επισκεπτών Χειμερινής Περιόδου

 

Έρευνα χειμερινού τουριστικού κύματος σε επισκέπτες της Περιφέ­ρει­ας Θεσσαλίας, με περίοδο διεξαγωγής τους μήνες Φεβρου­ά­ριο – Απρί­­λιο. Το πραγματοποιηθέν δείγμα ήταν 555 επισκέπτες στις περιο­χές: Λίμνη Πλαστήρα, Όλυμπος, Κίσσαβος, Βόλος, Πήλιο, Περτούλι, Ελάτη και Μετέωρα. Η κατανομή του δείγματος σχεδιάστηκε με βάση τις διαθέσιμες ξε­νο­δο­χειακές κλίνες (στοιχεία Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου 2016). Η μέθο­δος που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα ήταν οι επιτόπιες προσωπικές συ­νε­ντεύξεις (face-to-face) με τη χρήση συστήματος CAPI (Computer Assi­sted Personal Interviewing). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με προσωπι­κές συνε­ντεύ­ξεις (face-to-face), από ειδικά εκπαιδευμένους ερευνητές, σε χώ­ρους υπο­δοχής ξενοδοχειακών μονάδων ή καταλυμάτων ή σε δημόσιους χώ­ρους συγκέντρωσης τουριστών/επισκεπτών. Σε περιοχές με σημαντική γεω­γρα­­φι­κή διασπορά των τουριστικών επιχειρήσεων (περιοχή Πηλίου), η έρευ­να πραγματοποιήθηκε σε κυρίως τρία (3) σημεία συγκέντρωσης της τουρι­στι­κής  δραστηριότητας:  Πορταριά, Μακρινίτσα, και Χάνια.

Έρευνα Επισκεπτών Θερινής Περιόδου

 

Έρευνα θερινού τουριστικού κύματος σε επισκέπτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με περίοδο διεξαγωγής τους μήνες Ιούλιο–Σεπτέμβριο. Το πραγματοποιηθέν δείγμα ήταν 777 επισκέπτες στις περιοχές: Λίμνη Πλα­στήρα, Παραλίες Λάρισας (Αγιόκαμπος), Βόλος, Πήλιο, Σκιάθος, Σκόπελος, Α­λόν­νησος. Η κατανομή του δείγματος σχεδιάστηκε με βάση τις διαθέσιμες ξε­νο­δο­χειακές κλίνες (στοιχεία Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου 2016). Πα­ράλ­ληλα, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των μηνιαίων αφίξε­ων/­διανυ­κτε­ρεύ­σεων ημεδαπών και αλλοδαπών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Στοιχεία ΕΛ.­ΣΤΑΤ. 2017) για να υπολογιστεί η κατανομή του δείγματος μεταξύ ημε­δα­πών και αλλοδαπών επισκεπτών. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα ήταν οι επιτόπιες προσωπικές συνεντεύξεις (face-to-face) με τη χρή­ση συστήματος CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing). Η έρευ­να πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις (face-to-face) από ειδικά εκ­παι­δευμένους ερευνητές, σε χώρους υποδοχής ξενοδοχειακών μονάδων ή κα­ταλυμάτων ή σε επιλεγμένους χώρους εστίασης, στο αεροδρόμιο του Βό­λου (Αγχίαλος), στο αεροδρόμιο της Σκιάθου και στους λιμένες Βόλου, Σκιά­θου, Σκο­πέλου και Αλοννήσου. Σε περιοχές με σημαντική γεωγραφική δια­σπο­ρά των τουριστικών επιχειρήσεων (περιοχή του Πηλίου), η έρευνα πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε κυρίως σε επτά (7) σημεία συγκέντρωσης της τουριστικής δρα­στη­ρι­ό­τητας: Άγιος Ιωάννης, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Χορευτό, Χόρτο-Μηλίνα, Άφησσος και Μηλιές.